Historie
Zwembad Aquamar kent een rijke geschiedenis. Ons verhaal vindt zijn oorsprong in 1965. Door de jaren heen is er in en om het zwembad veel veranderd. In dit artikel lees je meer over het ontstaan en de ontwikkeling van het toenmalige Zwembad Miereweide en het hedendaagse Zwembad Aquamar.
1952-1965
Badhuis
In de begin jaren vijftig van de vorige eeuw ontstond het idee van de stichting van een openbaar badhuis in de gemeente Katwijk. Gaandeweg ging de discussie en de planvorming steeds meer in de richting van een zwembad. Dat heeft uiteindelijk in 1965 geresulteerd in een definitief zwembadplan, waarvoor de gemeenteraad op 9 november 1965 akkoord heeft gegeven. Het plan omvatte een overdekt zwembad met een wedstrijdbassin van 25 x 12,5 m en een instructiebassin van 16 x 8 meter, een openluchtbad met een wedstrijdbad van 50 x 22 meter, een ondiep speelbad van 40 x 25 meter, een kleuterbad en verschillende ligweiden. Als locatie werd een plek aangewezen tussen de Zeeweg en de Piet Heinlaan. Het ontwerp was van architectenbureau Baanders & Baanders uit Amsterdam, de bouw van het zwembad werd gegund aan Van Rhijn Bouw uit Katwijk. De kosten waren begroot op 3,5 miljoen gulden.
1965-1970
De Miereweide
Op 9 november 1965 sloeg toenmalig burgemeester Duiker de eerste paal van het overdekte zwembad. De bouwtijd vergde 2 jaar. Op zaterdag 25 november 1967 was het zover; het nieuwe zwembad werd officieus voor het publiek geopend. Het zwembad kreeg de naam 'De Miereweide', welke ontleend was aan het gebied waar het zwembad stond. De exploitatie van het zwembad is in handen gegeven van Sportfondsen Katwijk, een dochteronderneming van Sportfondsen Nederland. De officiële opening van het overdekte zwembad vond plaats op vrijdag 20 januari 1968 en werd opgeluisterd met verschillende demonstraties en zwemshows, met als hoogtepunt een optreden van de befaamde zwemster Ada Kok, die destijds tot de absolute wereldzwemtop behoorde. Als een van de eerste zwembaden in Nederland, was het 25 meter wedstrijdbad uitgerust met een beweegbare vloer; een absolute noviteit, die zorgde voor optimale gebruiksmogelijkheden van het wedstrijdbad. In het begin van de zomer van 1969 is een aanvang gemaakt met de bouw van het openluchtbad, gevestigd naast het overdekte zwembad tussen de Zeeweg en de Piet Heinlaan. Het openluchtbad is op zaterdag 16 mei 1970 door het publiek in gebruik genomen. Met de realisatie van het openluchtbad was het Katwijkse zwembad 'De Miereweide' compleet. Het zwembad was in die tijd op zondag gesloten. Een deel van de Katwijkse jeugd was het daar niet mee eens, hetgeen ertoe leidde dat het openluchtbad op zondag 7 juni 1970 door een aantal jongeren werd gekraakt. Dit incident haalde de landelijke TV en zorgde voor veel commotie in de plaatselijke politiek. Op de 2 achtereenvolgende zondagen werd het openluchtbad opnieuw gekraakt, waarna de zwembaddirectie (in overleg met de politiek) besloot om het openluchtbad op zondag open te stellen voor publiek.
1967-1983
Bezoekers
Het zwembad in Katwijk voorzag duidelijk in een behoefte. Vanaf de in gebruik name waren de bezoekersaantallen zeer hoog. Er was ook veel belangstelling uit de regio, want De Miereweide was het enige moderne zwembad in deze streek. Buurgemeenten Rijnsburg en Oegstgeest brachten hun hier schoolzwemmen onder, zwemverenigingen uit Leiden en zelfs Alphen aan den Rijn kwamen meerdere keren per week naar Katwijk en ook militairen gelegerd op het Marine Vliegkamp Valkenburg werkten er hun zwemopleidingen en trainingen af. 4 weken na de opening waren al 40.000 zwemmers de kassa gepasseerd. Op 16 april 1968, dus een kleine 5 maanden na de opening, werd de 100.000ste bezoeker geregistreerd. De miljoenste bezoeker werd op 6 januari 1971 genoteerd. Deze tendens zette zich gedurende een lange reeks van jaren door. Vanaf begin jaren 80 nam de publieke belangstelling langzaam maar zeker af. Vooral concurrentie van nieuwe zwembaden in de regio en een veranderde recreatiebehoefte lagen hieraan ten grondslag. Ook de kosten namen in die tijd belangrijk toe. Om meer recreatieve bezoekers te trekken moest het overdekte zwembad gemoderniseerd worden. Dat leidde tot het plan om het zwembad uit te breiden met een recreatiegedeelte. De gemeenteraad van Katwijk had aanvankelijk de nodige aarzelingen hierover, maar stelde na het aanbrengen van enkele versoberingen uiteindelijk toch het hiervoor benodigde budget beschikbaar. Wethouder Bergman zette op vrijdag 6 mei 1983 deze moderniseringsslag in gang.
1983
Zwembadbrand
Tijdens de bouw van de recreatieve uitbreiding sloeg het noodlot toe. In de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 juli 1983 legde een felle uitslaande brand het overdekte zwembad volledig in de as. Brandstichting werd aanvankelijk niet uitgesloten geacht, maar daarvoor is nooit bewijs gevonden. Bij de brand was de technische ruimte gespaard gebleven, waardoor het openluchtbad gelukkig operationeel bleef. Niettemin betekende de brand een grote klap met enorme impact voor Katwijk, want men zat van de ene op de andere dag zonder overdekt zwembad. Meteen werd door de Raad van Beheer en zwembaddirectie gewerkt aan het vinden van een oplossing voor de ontstane noodsituatie. Er kwam een plan om het bestaande 50 meter buitenbad te overkappen. Dat was de snelste manier om in Katwijk weer overdekt te kunnen zwemmen. Niet alleen voor de schoolzwemmen en het banenzwemmen, ook het voortbestaan van de plaatselijke Zwem- en Poloclub, de KRB en het schoolzwemmen was daar sterk van afhankelijk. Op 29 september 1983 stemde de gemeenteraad in met de overkappingsplannen van het 50 meter bad. In het overkappingsplan was een verschuifbaar dak voorzien, zodat bij zomerse weersomstandigheden de buitenbadfunctie in stand bleef. Op zaterdag 12 november 1983 is het overdekte 50 meter bad in gebruik genomen. Hoewel een prima oplossing op dat moment, was het duidelijk dat dit geen blijvend alternatief was voor alle gebruikers van het afgebrande zwembad waaronder zwemlessen van kleinere kinderen, therapeutische zwemactiviteiten en recreatiezwemmers.
1983-1988
Aquamar
Na het gereedkomen van de overkapping werd gedurende lange tijd nagedacht en gediscussieerd over een nieuw overdekt zwembad. Dat zou dan een eigentijds attractief zwembad moeten worden, gericht op recreanten en bepaalde doelgroepen. De gemeenteraad stelde op 19 juli 1984 een krediet beschikbaar om een plan voor een recreatiebad uit te werken. Het duurde vervolgens tot 20 maart 1986 toen de raad akkoord gaf voor de bouw van een recreatiebad naar ontwerp van architect Guus Westgeest uit Valkenburg ZH. De bouwkosten van dat plan bedroegen ruim 5 miljoen gulden. Door allerlei aanvullende wensen op het gebied van energiebesparing en enkele aanpassingen van het 50 meter bad, kwamen de bouwkosten uiteindelijk uit op 6 miljoen gulden. Dit nieuwe recreatiebad is gebouwd op de fundering van het eerder afgebrande overdekte zwembad. De bouwopdracht is gegund aan Marels Bouwbedrijf uit Katwijk. Op vrijdag 27 maart 1987 gaf wethouder Bergman het startsein voor de uitvoering van dit project. Op woensdag 6 april 1988 werd het nieuwe recreatiebad door het publiek in gebruik genomen. Via een prijsvraag kreeg het recreatiebad de naam 'Aquamar' mee, in de volksmond ook wel “het warme bad” genoemd. De officiële opening vond plaats op vrijdag 23 september 1988.
1988-2002
Sport en recreatie
Met een recreatiebad, een overdekt 50-meter bad en een buitenbad beschikte Katwijk over een - voor die tijd - uniek zwembadcomplex. Vanwege het extra warme water werden in het recreatiebad allerlei activiteiten voor speciale doelgroepen ontwikkeld, onder andere MBvO, ouder- en kindzwemmen en therapiezwemmen. Het overdekte 50-meter bad richtte zich met name op de banenzwemmers, schoolzwemmen en verenigingen. Door de afmetingen was het 50 meter bad geschikt voor waterpolowedstrijden op internationaal niveau. Dat gebeurde ook met regelmaat. Landskampioen AZC Alphen speelde er hun Europa Cup wedstrijden en ook het nationale waterpoloteam -zowel dames als heren- was vaak te gast. Tevens werd de 50 meter accommodatie gebruikt voor regionale zwemkampioenschappen. Eind jaren negentig van de vorige eeuw waren de kosten op het gebied van personeel, energie, veiligheid en milieu sterk toegenomen. Het zwembad moest de broekriem aanhalen. Om kosten te besparen werd het idee gelanceerd om enkele Katwijkse accommodaties te clusteren. Het ging om samenvoeging van zalencomplex Tripodia, Sporthal Cleijn Duin en zwembad Aquamar tot één multifunctioneel centrum op de locatie van het zwembad. Het zogenaamde Masterplan. Om allerlei redenen bleek daar evenwel geen draagvlak voor te zijn. Vervolgens is er nog onderzoek gedaan naar het samengaan van sporthal Cleijn Duin en zwembad Aquamar op de plek aan de Piet Heinlaan. Ook daar werd echter van afgezien want dat zou niet de gewenste exploitatievoordelen opleveren. Met het uitblijven van definitieve oplossingen was het intussen noodzakelijk om het overdekte 50 meter bad op te knappen. Er was sprake van achterstallig onderhoud, het beweegbare dak was in ongerede geraakt en het filtersysteem voldeed niet meer aan de nieuwste wettelijke eisen. En ook het recreatie moest het nodige aan renovaties en onderhoud verricht worden. De gemeenteraad heeft vervolgens besloten om dit aan te pakken. In de periode maart t/m juli 2002 is een grote opknapbeurt uitgevoerd. Uitgangspunt was dat dit voldoende was voor een periode van 5 jaar, met de gedachte dat er in die tijd daadwerkelijk een nieuw zwembad gerealiseerd zou zijn.
2002-2017
Nieuwbouw
Eind 2002 is het idee geopperd om een nieuw zwembad te bouwen in de Zanderij, geclusterd met een aantal andere sportfuncties. De gedachte was daar een sportaccommodatie te realiseren met een zwembad, sporthal, tafeltenniscentrum en fitnessruimte. Daar is langdurig over gediscussieerd. Naar verloop van tijd is via een massastudie (Duinvallei) de haalbaarheid van een dergelijke sportcluster onderzocht. Uitkomst: geen haalbare kaart. Ruimtelijk te krap en veel te duur, concludeerde de gemeenteraad. Gelijktijdig is besloten toch maar weer renovatieplannen voor het zwembad uit te werken op de locatie aan de Piet Heinlaan. Inmiddels was het 2008. Tijdens het uitwerken van de plannen kwam steeds meer een nieuwbouwoptie op basis van een zogenaamd 3-badenconcept aan de orde, gebaseerd op sport, instructie en recreatie. Dat bleek financieel aantrekkelijker dan renovatie en bood bovendien veel meer zekerheid en nieuwe kansen voor de toekomst. Na doorrekening van diverse varianten was er voorkeur voor 3-badenconcept met een 35 meter sportbad, 25 meter doelgroepenbad en een recreatiebad. Tevens was daarin een buitengelegen waterspeeltuin met ligweide opgenomen. Op donderdag 12 februari 2015 ging de gemeenteraad akkoord het dit plan en stelde hiervoor het benodigde budget beschikbaar. Er is voor gekozen om het plan uit voeren op basis van een Design-, Build- en Maintain contract. Dat is een geïntegreerde contractvorm waarbij zowel het ontwerp, de bouw en het onderhoud door één opdrachtnemer wordt uitgevoerd. Enkele marktpartijen hebben hiertoe een aanbieding gedaan. Naar boordeling van de aanbiedingen is het project gegund aan Olco-Sportsphere. Wethouder Krijn van der Spijk verrichte op woensdag 22 februari 2017 de starthandeling voor de bouw van dit project.
2018-heden
Opening nieuw zwembad
Op vrijdag 6 juli 2018 werd het nieuwe Zwembad Aquamar officieel geopend. In het bijzijn van diverse genodigden werd de sleutel van de nieuwe accommodatie door wethouder Krijn van der Spijk overhandigd aan de directie van Sportbedrijf Katwijk. Op zaterdag 7 juli werd het oude zwembad gesloten en werd in het nieuwe zwembad een open dag georganiseerd waar iedereen gratis gebruik kon maken van de nieuwe faciliteiten. In de maanden na de officiële opening van de nieuwe accommodatie werd het oude zwembad stapsgewijs afgebroken. Dit terrein heeft plaatsgemaakt voor een ligweide en de openbare speeltuin Miereweide, die in juni 2019 werd geopend.
Met dank aan Dick van der Bent, voormalig directeur van Zwembad Aquamar en Sportbedrijf Katwijk.
1952-1965
Badhuis
In de begin jaren vijftig van de vorige eeuw ontstond het idee van de stichting van een openbaar badhuis in de gemeente Katwijk. Gaandeweg ging de discussie en de planvorming steeds meer in de richting van een zwembad. Dat heeft uiteindelijk in 1965 geresulteerd in een definitief zwembadplan, waarvoor de gemeenteraad op 9 november 1965 akkoord heeft gegeven. Het plan omvatte een overdekt zwembad met een wedstrijdbassin van 25 x 12,5 m en een instructiebassin van 16 x 8 meter, een openluchtbad met een wedstrijdbad van 50 x 22 meter, een ondiep speelbad van 40 x 25 meter, een kleuterbad en verschillende ligweiden. Als locatie werd een plek aangewezen tussen de Zeeweg en de Piet Heinlaan. Het ontwerp was van architectenbureau Baanders & Baanders uit Amsterdam, de bouw van het zwembad werd gegund aan Van Rhijn Bouw uit Katwijk. De kosten waren begroot op 3,5 miljoen gulden.
1965-1970
De Miereweide
Op 9 november 1965 sloeg toenmalig burgemeester Duiker de eerste paal van het overdekte zwembad. De bouwtijd vergde 2 jaar. Op zaterdag 25 november 1967 was het zover; het nieuwe zwembad werd officieus voor het publiek geopend. Het zwembad kreeg de naam 'De Miereweide', welke ontleend was aan het gebied waar het zwembad stond. De exploitatie van het zwembad is in handen gegeven van Sportfondsen Katwijk, een dochteronderneming van Sportfondsen Nederland. De officiële opening van het overdekte zwembad vond plaats op vrijdag 20 januari 1968 en werd opgeluisterd met verschillende demonstraties en zwemshows, met als hoogtepunt een optreden van de befaamde zwemster Ada Kok, die destijds tot de absolute wereldzwemtop behoorde. Als een van de eerste zwembaden in Nederland, was het 25 meter wedstrijdbad uitgerust met een beweegbare vloer; een absolute noviteit, die zorgde voor optimale gebruiksmogelijkheden van het wedstrijdbad. In het begin van de zomer van 1969 is een aanvang gemaakt met de bouw van het openluchtbad, gevestigd naast het overdekte zwembad tussen de Zeeweg en de Piet Heinlaan. Het openluchtbad is op zaterdag 16 mei 1970 door het publiek in gebruik genomen. Met de realisatie van het openluchtbad was het Katwijkse zwembad 'De Miereweide' compleet. Het zwembad was in die tijd op zondag gesloten. Een deel van de Katwijkse jeugd was het daar niet mee eens, hetgeen ertoe leidde dat het openluchtbad op zondag 7 juni 1970 door een aantal jongeren werd gekraakt. Dit incident haalde de landelijke TV en zorgde voor veel commotie in de plaatselijke politiek. Op de 2 achtereenvolgende zondagen werd het openluchtbad opnieuw gekraakt, waarna de zwembaddirectie (in overleg met de politiek) besloot om het openluchtbad op zondag open te stellen voor publiek.
1967-1983
Bezoekers
Het zwembad in Katwijk voorzag duidelijk in een behoefte. Vanaf de in gebruik name waren de bezoekersaantallen zeer hoog. Er was ook veel belangstelling uit de regio, want De Miereweide was het enige moderne zwembad in deze streek. Buurgemeenten Rijnsburg en Oegstgeest brachten hun hier schoolzwemmen onder, zwemverenigingen uit Leiden en zelfs Alphen aan den Rijn kwamen meerdere keren per week naar Katwijk en ook militairen gelegerd op het Marine Vliegkamp Valkenburg werkten er hun zwemopleidingen en trainingen af. 4 weken na de opening waren al 40.000 zwemmers de kassa gepasseerd. Op 16 april 1968, dus een kleine 5 maanden na de opening, werd de 100.000ste bezoeker geregistreerd. De miljoenste bezoeker werd op 6 januari 1971 genoteerd. Deze tendens zette zich gedurende een lange reeks van jaren door. Vanaf begin jaren 80 nam de publieke belangstelling langzaam maar zeker af. Vooral concurrentie van nieuwe zwembaden in de regio en een veranderde recreatiebehoefte lagen hieraan ten grondslag. Ook de kosten namen in die tijd belangrijk toe. Om meer recreatieve bezoekers te trekken moest het overdekte zwembad gemoderniseerd worden. Dat leidde tot het plan om het zwembad uit te breiden met een recreatiegedeelte. De gemeenteraad van Katwijk had aanvankelijk de nodige aarzelingen hierover, maar stelde na het aanbrengen van enkele versoberingen uiteindelijk toch het hiervoor benodigde budget beschikbaar. Wethouder Bergman zette op vrijdag 6 mei 1983 deze moderniseringsslag in gang.
1983
Zwembadbrand
Tijdens de bouw van de recreatieve uitbreiding sloeg het noodlot toe. In de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 juli 1983 legde een felle uitslaande brand het overdekte zwembad volledig in de as. Brandstichting werd aanvankelijk niet uitgesloten geacht, maar daarvoor is nooit bewijs gevonden. Bij de brand was de technische ruimte gespaard gebleven, waardoor het openluchtbad gelukkig operationeel bleef. Niettemin betekende de brand een grote klap met enorme impact voor Katwijk, want men zat van de ene op de andere dag zonder overdekt zwembad. Meteen werd door de Raad van Beheer en zwembaddirectie gewerkt aan het vinden van een oplossing voor de ontstane noodsituatie. Er kwam een plan om het bestaande 50 meter buitenbad te overkappen. Dat was de snelste manier om in Katwijk weer overdekt te kunnen zwemmen. Niet alleen voor de schoolzwemmen en het banenzwemmen, ook het voortbestaan van de plaatselijke Zwem- en Poloclub, de KRB en het schoolzwemmen was daar sterk van afhankelijk. Op 29 september 1983 stemde de gemeenteraad in met de overkappingsplannen van het 50 meter bad. In het overkappingsplan was een verschuifbaar dak voorzien, zodat bij zomerse weersomstandigheden de buitenbadfunctie in stand bleef. Op zaterdag 12 november 1983 is het overdekte 50 meter bad in gebruik genomen. Hoewel een prima oplossing op dat moment, was het duidelijk dat dit geen blijvend alternatief was voor alle gebruikers van het afgebrande zwembad waaronder zwemlessen van kleinere kinderen, therapeutische zwemactiviteiten en recreatiezwemmers.
1983-1988
Aquamar
Na het gereedkomen van de overkapping werd gedurende lange tijd nagedacht en gediscussieerd over een nieuw overdekt zwembad. Dat zou dan een eigentijds attractief zwembad moeten worden, gericht op recreanten en bepaalde doelgroepen. De gemeenteraad stelde op 19 juli 1984 een krediet beschikbaar om een plan voor een recreatiebad uit te werken. Het duurde vervolgens tot 20 maart 1986 toen de raad akkoord gaf voor de bouw van een recreatiebad naar ontwerp van architect Guus Westgeest uit Valkenburg ZH. De bouwkosten van dat plan bedroegen ruim 5 miljoen gulden. Door allerlei aanvullende wensen op het gebied van energiebesparing en enkele aanpassingen van het 50 meter bad, kwamen de bouwkosten uiteindelijk uit op 6 miljoen gulden. Dit nieuwe recreatiebad is gebouwd op de fundering van het eerder afgebrande overdekte zwembad. De bouwopdracht is gegund aan Marels Bouwbedrijf uit Katwijk. Op vrijdag 27 maart 1987 gaf wethouder Bergman het startsein voor de uitvoering van dit project. Op woensdag 6 april 1988 werd het nieuwe recreatiebad door het publiek in gebruik genomen. Via een prijsvraag kreeg het recreatiebad de naam 'Aquamar' mee, in de volksmond ook wel “het warme bad” genoemd. De officiële opening vond plaats op vrijdag 23 september 1988.
1988-2002
Sport en recreatie
Met een recreatiebad, een overdekt 50-meter bad en een buitenbad beschikte Katwijk over een - voor die tijd - uniek zwembadcomplex. Vanwege het extra warme water werden in het recreatiebad allerlei activiteiten voor speciale doelgroepen ontwikkeld, onder andere MBvO, ouder- en kindzwemmen en therapiezwemmen. Het overdekte 50-meter bad richtte zich met name op de banenzwemmers, schoolzwemmen en verenigingen. Door de afmetingen was het 50 meter bad geschikt voor waterpolowedstrijden op internationaal niveau. Dat gebeurde ook met regelmaat. Landskampioen AZC Alphen speelde er hun Europa Cup wedstrijden en ook het nationale waterpoloteam -zowel dames als heren- was vaak te gast. Tevens werd de 50 meter accommodatie gebruikt voor regionale zwemkampioenschappen. Eind jaren negentig van de vorige eeuw waren de kosten op het gebied van personeel, energie, veiligheid en milieu sterk toegenomen. Het zwembad moest de broekriem aanhalen. Om kosten te besparen werd het idee gelanceerd om enkele Katwijkse accommodaties te clusteren. Het ging om samenvoeging van zalencomplex Tripodia, Sporthal Cleijn Duin en zwembad Aquamar tot één multifunctioneel centrum op de locatie van het zwembad. Het zogenaamde Masterplan. Om allerlei redenen bleek daar evenwel geen draagvlak voor te zijn. Vervolgens is er nog onderzoek gedaan naar het samengaan van sporthal Cleijn Duin en zwembad Aquamar op de plek aan de Piet Heinlaan. Ook daar werd echter van afgezien want dat zou niet de gewenste exploitatievoordelen opleveren. Met het uitblijven van definitieve oplossingen was het intussen noodzakelijk om het overdekte 50 meter bad op te knappen. Er was sprake van achterstallig onderhoud, het beweegbare dak was in ongerede geraakt en het filtersysteem voldeed niet meer aan de nieuwste wettelijke eisen. En ook het recreatie moest het nodige aan renovaties en onderhoud verricht worden. De gemeenteraad heeft vervolgens besloten om dit aan te pakken. In de periode maart t/m juli 2002 is een grote opknapbeurt uitgevoerd. Uitgangspunt was dat dit voldoende was voor een periode van 5 jaar, met de gedachte dat er in die tijd daadwerkelijk een nieuw zwembad gerealiseerd zou zijn.
2002-2017
Nieuwbouw
Eind 2002 is het idee geopperd om een nieuw zwembad te bouwen in de Zanderij, geclusterd met een aantal andere sportfuncties. De gedachte was daar een sportaccommodatie te realiseren met een zwembad, sporthal, tafeltenniscentrum en fitnessruimte. Daar is langdurig over gediscussieerd. Naar verloop van tijd is via een massastudie (Duinvallei) de haalbaarheid van een dergelijke sportcluster onderzocht. Uitkomst: geen haalbare kaart. Ruimtelijk te krap en veel te duur, concludeerde de gemeenteraad. Gelijktijdig is besloten toch maar weer renovatieplannen voor het zwembad uit te werken op de locatie aan de Piet Heinlaan. Inmiddels was het 2008. Tijdens het uitwerken van de plannen kwam steeds meer een nieuwbouwoptie op basis van een zogenaamd 3-badenconcept aan de orde, gebaseerd op sport, instructie en recreatie. Dat bleek financieel aantrekkelijker dan renovatie en bood bovendien veel meer zekerheid en nieuwe kansen voor de toekomst. Na doorrekening van diverse varianten was er voorkeur voor 3-badenconcept met een 35 meter sportbad, 25 meter doelgroepenbad en een recreatiebad. Tevens was daarin een buitengelegen waterspeeltuin met ligweide opgenomen. Op donderdag 12 februari 2015 ging de gemeenteraad akkoord het dit plan en stelde hiervoor het benodigde budget beschikbaar. Er is voor gekozen om het plan uit voeren op basis van een Design-, Build- en Maintain contract. Dat is een geïntegreerde contractvorm waarbij zowel het ontwerp, de bouw en het onderhoud door één opdrachtnemer wordt uitgevoerd. Enkele marktpartijen hebben hiertoe een aanbieding gedaan. Naar boordeling van de aanbiedingen is het project gegund aan Olco-Sportsphere. Wethouder Krijn van der Spijk verrichte op woensdag 22 februari 2017 de starthandeling voor de bouw van dit project.
2018-heden
Opening nieuw zwembad
Op vrijdag 6 juli 2018 werd het nieuwe Zwembad Aquamar officieel geopend. In het bijzijn van diverse genodigden werd de sleutel van de nieuwe accommodatie door wethouder Krijn van der Spijk overhandigd aan de directie van Sportbedrijf Katwijk. Op zaterdag 7 juli werd het oude zwembad gesloten en werd in het nieuwe zwembad een open dag georganiseerd waar iedereen gratis gebruik kon maken van de nieuwe faciliteiten. In de maanden na de officiële opening van de nieuwe accommodatie werd het oude zwembad stapsgewijs afgebroken. Dit terrein heeft plaatsgemaakt voor een ligweide en de openbare speeltuin Miereweide, die in juni 2019 werd geopend.
Met dank aan Dick van der Bent, voormalig directeur van Zwembad Aquamar en Sportbedrijf Katwijk.